12 Temmuz 2010 Pazartesi

Hibiscus lemonade ve anlam karmaşası

Yaz gelince içilen içeçeklerde sıcaklıklarla ters orantılı olarak sıcaktan soğuğa geçiyor. Tabi ailemizin bir ferdi olmaya aday Starbucks'ında menusu soğumaya başlıyor. Şimdi birazdan bahsedeceğim ürün her ne kadar geçen sene de Starbucks menüsünde olmuş olsada, bu sene menuyu sorgulayasın geldi!

Geçen sene yaz menusune giren Green-tea Lemonade ve Hibiscus Lemonade'yi hiç sesimi çıkarmadan lıkır lıkır içtim, fakat bu sene etraftaki bitki sorgulama manyaklığına kendimi kaptırmış olacağımkiiii bu limonataya karıştırılan "hibiscus"un ne olduğunu neden limonataya karıştırıldığını vs. sorgulayasım geldi.

Malum bir Starbucks'ta ilk önüme gelen baristaya bu ahret sorusunu sordum 

"Hibiscus nedir , ne işe yarar?"

Cevap pek tatmin ediciydi; hımmmmm şimdi bu aslında japon gülü sanırım ama pekte bi tadı olmaz japon gülünün...hımmm.... Ahmet Bey bir bakar mısınız hanımefendiye.....?!?!?!

Ahmet Bey geldi, cevap yine çok tatmin edici;

Hımm bu Atatürk çiçeği, bakın zaten görseline aynısı, hafif mayhoş bir tat veriyor limonataya...

Peki sizce bu cevap tatmin edici mi? Haydi hep bir ağızdan " HAYIIIIRRRRRRR"

Sonunda cevabımı Hz. Google'dan buldum zaten;

İşte Hibiscus'un asıl kimliği;
Hibiskus, Hibiküs, Hibiscus sabdariffa
Karabamya
Afrika Bamyası
Familyası: Ebemgömecigiller, Malvengewaechse, Malvaceae
ulanılması:
a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Hibiskus yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır örneğin: Pekliğe karşı Ravent-, Keten-, Sinameki-, Nane-, Akdiken-, veya Gökçek İksiri daha etkildir.

b-) Komisyon E’nin Alman sağlık bakanlığınabağlı olarak çalışan Komisyon E’nin 01.02.1990 tarih ve 22a nolu monografi bildirisine göre hibiskusun tatlandırıcı, renk verici ve aroma verici olarak kulanılabileceğiaçıklanmıştır.
c-) Afrikada halkarasında müshil yapıcı ve renk verici olarak kulanılır. Ayrıca çok az oranda iştahaçıcı ve iltihapları önleyici özeliği olduğu ileri sürülmektedir. Fakat Afrikada asıl hararete karşı serinletici olarak kulanılmaktadır.
Çay: Bir kahve kaşığı ince kıyılmış, kurutulmuş hibiskus kupa yaprağı demliğe konur ve üzerine 300-400 ml kaynarsu doldurulduktan sonra 5-10 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir.





İşte durum bundan ibaret:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder